Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość
Sztuka kulinarna, ciekawe przepisy, akcesoria kuchenne.
Latika
|
przez Latika 29 lis 2009, o 21:22
|
|
Pyszny i zdrowy przepis na obiad lub kolację:
Produkty: -kupione ciasto francuskie (1 rolka) -mrożony lub świeży szpinak -czosnek -pół kilo pieczarek -śmietana -pieprz -sól -gałka muszkatołowa -jedno jajko
Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i podgrzewać na patelni razem z czosnkiem, pieprzem, solą i częścią pieczarek, aż odparuje woda. Na rozłożone wcześniej ciasto francuskie nałożyć szpinak (w taki sposób, aby na prostokątnym kawałku ciasta, szpinak znajdował się po jednej stronie i mógł zostać przykryty drugą stroną ciasta, jak kartką papieru) i zakleić, aby nic nie wyciekło. Zrobić nacięcia z wierzchu powstałej francuskiej "poduszki" ze szpinakiem w środku, a następnie posmarować ją białkiem, aby lepiej się zrumieniła i piec ok 20 min aż urośnie i zbrązowieje. W czasie pieczenia, resztę pokrojonych pieczarek podgotować na miękko, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i śmietaną a następnie zmiksować na sos. Podawać razem, na gorąco.
|
|
|
|
myszka9
|
przez myszka9 28 lut 2010, o 08:02
|
|
Wypróbowałam i muszę przyznać,że przepis jest absolutnie fantastyczny. Bardzo lubie szpinak i mogłabym dodawać go niemal wszędzie- do makaronu, jajka sadzonego , ciasta.Moim zdaniem nie ma nic lepszego na świecie, dzięki za przepis
|
|
|
|
gat_ta
|
przez gat_ta 8 mar 2010, o 23:34
|
|
Hmm...brzmi super! chyba w ten weekend wypróbuję:) Polecam też naleśniki ze szpinakiem i fetą: danie banalnie proste! 1 cebula ok.3 ząbki czosnku 1 op. szpinaku 1 op. fety ciasto na naleśniki podsmażam cebulę i czosnek na oliwie, dodaję szpinak mrożony w brykietach (na początku dodawałam jedno opakowanie, ale potem w domu była awantura, że tak mało wychodzi, więc teraz dodaje dwa opakowania:)) jak szpinak sie troszkę poddusi, dodaje odrobinę mleka i pokrojoną fetę. doprawiam pieprzem, papryką chili i gałką muszkatołową. I gotowe! Ciasto naleśnikowe- wiadomo jak się robi (czasem zamiast mleka dodaje jasne piwo i przyprawiam imbirem i gałką muszk.). Najlepsze naleśniki są oczywiście podsmażane, z sosem tatarskim np.
|
|
|
|
Global_warming
|
przez Global_warming 17 mar 2010, o 11:05
|
|
Fajnie że smakuje!:) Naleśniki ze szpinakiem już robiłam, ale bez fety, więc przetestuję. Jadłam natomiast pierogi z fetą i szpinakiem. A wczoraj trafiłam na super przepis: sałatka z rucoli, koziego sera i gruszki;) Też trzeba koniecznie zrobić, brzmi smakowicie.
|
|
|
|
Powrót do Gotowanie i przepisy