szpinak w cieście francuskim

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Sztuka kulinarna, ciekawe przepisy, akcesoria kuchenne.

Autor

Wiadomość

Latika

szpinak w cieście francuskim

Postprzez Latika 29 lis 2009, o 21:22

Pyszny i zdrowy przepis na obiad lub kolację:

Produkty:
-kupione ciasto francuskie (1 rolka)
-mrożony lub świeży szpinak
-czosnek
-pół kilo pieczarek
-śmietana
-pieprz
-sól
-gałka muszkatołowa
-jedno jajko

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i podgrzewać na patelni razem z czosnkiem, pieprzem, solą i częścią pieczarek, aż odparuje woda. Na rozłożone wcześniej ciasto francuskie nałożyć szpinak (w taki sposób, aby na prostokątnym kawałku ciasta, szpinak znajdował się po jednej stronie i mógł zostać przykryty drugą stroną ciasta, jak kartką papieru) i zakleić, aby nic nie wyciekło. Zrobić nacięcia z wierzchu powstałej francuskiej "poduszki" ze szpinakiem w środku, a następnie posmarować ją białkiem, aby lepiej się zrumieniła i piec ok 20 min aż urośnie i zbrązowieje. W czasie pieczenia, resztę pokrojonych pieczarek podgotować na miękko, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i śmietaną a następnie zmiksować na sos. Podawać razem, na gorąco.

myszka9

Re: szpinak w cieście francuskim

Postprzez myszka9 28 lut 2010, o 08:02

Wypróbowałam i muszę przyznać,że przepis jest absolutnie fantastyczny. Bardzo lubie szpinak i mogłabym dodawać go niemal wszędzie- do makaronu, jajka sadzonego , ciasta.Moim zdaniem nie ma nic lepszego na świecie, dzięki za przepis

gat_ta

Postprzez gat_ta 8 mar 2010, o 23:34

Hmm...brzmi super! chyba w ten weekend wypróbuję:) Polecam też naleśniki ze szpinakiem i fetą: danie banalnie proste!
1 cebula
ok.3 ząbki czosnku
1 op. szpinaku
1 op. fety
ciasto na naleśniki
podsmażam cebulę i czosnek na oliwie, dodaję szpinak mrożony w brykietach (na początku dodawałam jedno opakowanie, ale potem w domu była awantura, że tak mało wychodzi, więc teraz dodaje dwa opakowania:)) jak szpinak sie troszkę poddusi, dodaje odrobinę mleka i pokrojoną fetę. doprawiam pieprzem, papryką chili i gałką muszkatołową. I gotowe! Ciasto naleśnikowe- wiadomo jak się robi (czasem zamiast mleka dodaje jasne piwo i przyprawiam imbirem i gałką muszk.). Najlepsze naleśniki są oczywiście podsmażane, z sosem tatarskim np.

Global_warming

Postprzez Global_warming 17 mar 2010, o 11:05

Fajnie że smakuje!:) Naleśniki ze szpinakiem już robiłam, ale bez fety, więc przetestuję. Jadłam natomiast pierogi z fetą i szpinakiem. A wczoraj trafiłam na super przepis: sałatka z rucoli, koziego sera i gruszki;) Też trzeba koniecznie zrobić, brzmi smakowicie.

Powrót do Gotowanie i przepisy