Kaktusowy dylemat - pomysły na aranżację.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Wszystko o kwiatach, ich pielęgnacji i odmianach, doniczki i osłonki na rośliny.

Autor

Wiadomość

NemesisEtoile

Kaktusowy dylemat - pomysły na aranżację.

Postprzez NemesisEtoile 29 lis 2009, o 17:41

Witam serdecznie!
Od pewnego czasu dręczy mnie aranżacyjny problem i przyznam, że długo w sieci szukałam jakichś pomysłów zanim wreszcie trafiłam na to forum.
Od kilku lat zbieram kaktusy, ale nie jest to hobby tak namiętne, żebym miała ich setki. Mam ich obecnie coś pomiędzy 30-40 doniczek średniej wielkości (czasami po kilka małych sztuk w jednej większej), które nieprzerwanie stoją sobie na parapecie. I tu pojawia się mój problem - od jakiegoś czasu myślę o zmianie funkcji parapetu, jako że jest szeroki i spory i co do samego parapetu mam już pewne konkretne plany, jednak kompletnie nie mam pojęcia co mogłabym zrobić z kaktusikami? Nie mam zamiaru pozbywać się kolekcji, ale nie chcę ich też przestawić tak, żeby zmarniały. Myślałam o jakichś półkach, żeby je wyeksponować gdzieś z nasłonecznionym miejscu, ale nic konkretnego nie znalazłam. Będę baaardzo wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi i pomoc :)

Metamorfoza

Re: Kaktusowy dylemat - pomysły na aranżację.

Postprzez Metamorfoza 8 gru 2009, o 12:09

O kurczę to prawdziwy ogród botaniczny :) Hmmm, no nie wiem za bardzo jak Ci pomóc, ale może po prostu jakieś regały ciekawe np. z jakichś ładnych desek w fajnym układzie dasz na ścianę i na to kaktusy postawisz?
A zdradź, co będzie na parapecie? :)

me_sia

Postprzez me_sia 1 sty 2010, o 16:37

Ohh jaka kolekcja kaktusów, podziwiam! ja nie mam serca do pielęgnowania (w sumie kaktusy nie wymagają chyba zbyt dużo pielęgnacji) kwiatów, zresztą w mojej sypialni nie ma ani jednego kwiatka. Tak czy inaczej myślę, że mogłabyś kupić takie grube półki na ścianę, powiesić je w ciekawej kombinacji i poustawiać nań kaktusy :)

happygirl

Postprzez happygirl 14 sty 2010, o 12:30

Ładna kolekcja kaktusów:) Nie przepadam szczególnie za tymi roślinami ale muszę przyznać,ze ładnie się prezentują. Może zrób po prostu sobie taki duży wiszący regał na którym będą same kaktusy- może to bardzo fajnie wyglądać

Latika

Postprzez Latika 26 sty 2010, o 19:59

No nieźle...;) Mi też nie przychodzi do głowy nic poza regałem lub półką, oprócz wielkiej donicy do której mogłabyś wsadzić wszystkie. Pytanie jakiej są wielkości i czy się będą tolerować;)

ewa86

Postprzez ewa86 15 lut 2010, o 18:53

Widziałam gdzieś takie dość nietypowe kwietniki - rozciągające się od samej ziemi do sufitu (na kołkach rozporowych, więc nie wymagają wiercenia). Nie wiem, czy byłby to dobry pomysł akurat na kaktusy, ale może warto spróbować - taki pionowy pas kaktusów w pokoju mógłby ciekawie wyglądać :)

DzikiAli

Postprzez DzikiAli 18 lut 2010, o 02:30

Myślę, że Twój pomysł, z półkami jest całkiem interesujący. Przeznacz jedną ścianę na te kaktusy, dobierz półki pod kolor ścian. Dobrze będzie, jeśli przesadzisz wszystkie kaktusy do jednorodnych, ceramicznych doniczek. To da bardzo ładny efekt. Zatem życzę powodzenia. pozdrawiam gorąco.

Powrót do Kwiaty w mieszkaniu